inloggen
werkgebieden: tekenen | schilderen | ruimtelijk werk | grafiek
meer over Ami Bernard Zillweger
Ami Bernard Zillweger
terug naar de lijst
Ami-Bernard Zillweger werd in 1942 geboren in Fribourg, in het Franssprekende deel van Zwitserland. Hij studeerde aan de Ecole des Beaux Arts in Vevey, in de omgeving van het meer van Genève.
Na vele studiereizen vestigde hij zich in 1971 in Gelderland en wel in Zutphen. Daar woont en werkt hij nog steeds en met veel plezier. Het werk van Ami-Bernard Zillweger kan mede door zijn gebruik van kleur en licht, geplaatst worden in de Franse schilderstraditie. Weliswaar met een geheel eigen opvatting en handschrift. In het totale oeuvre van de kunstenaar zijn vele onderwerpen aan de orde geweest en niets wijst op een verandering daarvan. Landschappen, portretten, circus en theatertaferelen en stillevens wisselen elkaar af. Zo ook de techniek waarin gewerkt wordt. Het vele werk op zijn atelier, grote en kleine tekeningen, acrylschilderijen, litho?s, aquarellen en houten objecten laat zich ?lezen? als een totaal dagboek. Een boek waarin nauwkeurig gelezen en gezien kan worden wat Ami-Bernard Zillweger bezighoudt.
Het zijn veelal onderwerpen die passen in de traditie van de schilderkunst. Een portret van een bevriende of bewondert collega-kunstenaar zoal Fred Sieger en zijn wereldberoemde landgenoot Alberto Giacometti, een vaasje met bloemen op zijn atelier, een stilleven met wat fruit in de eetkamer, een laan met bomen in zijn directe omgeving of gezien op één van zijn reizen. Onderwerpen gekozen dicht bij huis, de dingen om hem heen, maar altijd scherp gezien en weergegeven met een grote gevoeligheid en inzicht.
Ami-Bernard Zillweger is een kunstenaar ? en dat is af te lezen aan zijn werk ? die in navolging van de schilder Pierre Bonnard ( 1867-1947) kan en mag zeggen: Het is een geluk om te mogen schilderen!

Leen van Weelden

Om een landschap goed te kunnen schilderen moet ik eerst de geologische opbouw kennen. Daarna zie ik langzaam de geologische fundamenten ontstaan, de lagen, en de grote vlakte van mijn doek gaat vorm aannemen, en ik teken er in gedachten het stenen geraamte op. Ik begin me los te maken van het landschap. Ik maak me er los van door die eerste schets, die geologische lijnen, en een compositie ontstaat op de maat van de aarde. Mijn kleurkeuze berust niet op één of andere wetenschappelijke theorie. Zij is gebaseerd op observatie, op gevoel, op de ervaring van mijn gevoeligheid voor dingen, en voornamelijk bezig met een harmonie van complementaire kleurcontrasten, en mijn intuïtie geeft aan welke kleuren ik moet gebruiken. Ik zet mijn gevoel om in kleuren.

Ami Bernard Zillweger
www.zilweger.nl
woonplaats
Zutphen
gemeente
Zutphen
website
www.zillweger.nl
opleiding
Ecole des Beaux Arts in Zwitserland
tentoonstellingen|opdrachten|projecten
Geologisch landschap
Kunstkamer 19 Zutphen van 17 september tot en met 3 december 2010

De kleuren van de zomer
Huize Vredenburg en bibliotheek Westervoort 5 nov. t/m 12 dec. 2010


overige activiteiten
Illustratie boek ?Disaster in the Making? www.disasterinthemaking.com


overige werkzaamheden
organisator