inloggen
werkgebieden: mixed media
meer over Pauline M.M. Nijenhuis
Pauline M.M. Nijenhuis
terug naar de lijst
SLOW SCAPES

Pauline M.M. Nijenhuis groeide op in een bosrijke omgeving nabij Arnhem en studeerde aan de academie in Kampen. Daarna woonde en werkte ze geruime tijd in de Randstad, waar haar verlangen naar het bosrijke landschap uit haar jeugd leidde tot schilderijen en installaties waarin zij persoonlijke en algemene opvattingen over het bos onderzoekt.
Sinds de terugkeer naar haar geboortestreek in 2007 is haar belangstelling voor het bos verschoven naar het landschap in brede zin. Centraal daarbij staat de waarneming. In onze op snelheid en efficiency gerichte wereld zijn we voortdurend onderweg en bezien we het landschap vluchtig en oppervlakkig vanuit auto, trein, vliegtuig of ander transportmiddel - als we dat landschap al met eigen ogen bekijken, want via (digitale) massamedia komen veel beelden uit de derde hand tot ons en ervaren we een gefilmde/gefotografeerde en digitale werkelijkheid vaak als net zo ?echt? of zelfs echter dan de fysieke wereld om ons heen.
Pauline M.M. Nijenhuis plaatst tegenover deze snelle en afstandelijke waarneming de traditie van de schilderkunst, waarin beelden langzaam en vanuit de fysieke handeling tot stand komen. Werkend vanuit een brede opvatting over schilderkunst ? waarin ook ruimte is voor borduur- en collagetechniek en het beeld zich soms buiten de grenzen van het doek begeeft ? reageert ze op de veranderde waarneming van het stedelijke en het natuurlijke landschap. Traagheid en snelheid, hardheid en zachtheid ontmoeten elkaar. In de werken zijn zowel de sluitertijd van de camera, de snelheid van de auto en het ritme van beeldschermpixels te herkennen, als de fijne arceringen uit de etsen van Rembrandt.

Stephanie jansen
beeldend kunstenaar


woonplaats
Zutphen
gemeente
Zutphen
website
www.paulinemmnijenhuis.nl
opleiding
CABK Constantijn Huygens, Kampen
tentoonstellingen|opdrachten|projecten
Textiel Biënnale 2015 internationale tentoonstelling Museum Rijswijk 2015.

Galerie Help U Zelven - Jubileumexpositie 15 jarig bestaan 2015.
HOE=HET NU 2014, ACECgebouw, Apeldoorn 2014
ArtArnhem 2014, Eusebiuskerk, Arnhem.

Groepsexpositie XS ARCAM Market, thema Textile Architecture, gepresenteerd door ARCAM en XS Architecture 2014, Amsterdam.
Groepsexpositie Cityscapes Gallery te Amsterdam, 2014, 'Summer in the city',
ZomerExpo 2014 thema Licht, in het Gemeentemuseum Den Haag, 2014
Galerie Zône te Leiden 2013

Zomerexpo 2013 'Aarde´ Gemeente museum Den Haag. Het werk 'Fast world' is alleen gekozen voor de digitale expositie van de Zomerexpo 2013.

Groepstentoonstelling Spotlight, eigen initiatief van vier kunstenaars Edith Meijering, Karin Hoogesteger, Jessica Muller en Pauline MM Nijenhuis, april-mei 2013, In de Oude Apotheek te Zutphen

Groepstentoonstelling Galerie Stills te Nijmegen Expositie Gelders Landschap September 2012.

Tentoonstelling Textiel Verbindt 3, Galerie Help U Zelven te Winterswijk, 2012

Digitale expositie ZomerExpo Anoniem Gekozen Thema Liefde Gemeente museum Den Haag twee werken te zien 2012.

Solo expositie Galerie Izarte te Zutphen 2012

Duotentoonstelling Carina Riezebos en Pauline MM Nijenhuis Galerie Help U Zelven te Winterswijk, september tot en met 12 november 2011

Zomerexpo 2011 Anoniem gekozen, Gemeente museum Den Haag, 9 juli tot en met 21 augustus 2011

39x SOLO GBK nieuwe ledententoonstelling Arnhem 2011; Publieksprijs ontvangen.


overige activiteiten
Vanaf 2008 Atelier Z7+ opgericht te Zutphen; ik geef hier teken- en schildercursussen Beeldende Vorming aan kinderen vanaf 7 jaar, jongeren en volwassen.

Mijn Achterhoek (2012) en Mijn omgeving (2013) zijn cultuur educatieve beeldend kunstprojecten. Het doel van het project is de bewustwording van de eigen omgeving en identiteit. En de ontmoeting tussen professionele kunstenaar en kinderen. De kinderen denken na over het maken van een kunstwerk en het hele proces dat daarvoor nodig is. De doelgroep voor dit project is groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Ik heb diverse basisscholen in Winterswijk, Ruurlo, Warnsveld, Eefde, Gendringen en Hummelo bezocht.

Kinderatelier KIJK MIJ (1999- 2007) te Krimpen aan den IJssel met Sandra Blaauw opgericht in 1999. Vanaf 2006 werd deze aangevuld met cursussen aan volwassenen (cursussen Beeldende Vorming). In 2005 en 2007 exposities van het kinderwerk in Villa Zebra Rotterdam.

? Van 1994 tot 2007 lid van Werkgroep Kunstzaken te Krimpen aan den IJssel.


overige werkzaamheden
docent