inloggen
werkgebieden: schilderen
meer over Leny van Elk
Leny van Elk
terug naar de lijst
Leny van Elk heeft zich na haar opleiding tot beeldhouwster aan de Stadsacademie in Maastricht en de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht verrassend toegelegd op de fragiele techniek van het aquarelleren.
De laatste tien jaar heeft het werk een gestage ontwikkeling doorgemaakt van figuratief naar abstract. Systematisch onderzoek naar de specifieke kwaliteiten van aquarelverf en de werking van kleur liggen hieraan ten grondslag.
In haar werk streeft ze naar helderheid met een zo groot mogelijke eenvoud aan beeldende middelen. Hierbij maakt zij gebruik van een elementaire vormentaal.
Het is dankzij de intensiteit van kleur en monochrome, sobere uitgebalanceerde composities dat er een plek van verstilling ontstaat, een ruimte voor contemplatie.
Het gaat hierbij voortdurend om de vraag hoe kleuren en kleurnuances zich tot elkaar verhouden. Dit onderzoek gebeurt door te werken in series en door kleur te vergelijken, te variƫren en te combineren. Deze opeenvolging van kleine stappen is een belangrijke factor in het proces. Leny benut de mogelijkheden van de aquareltechniek door het proces van het absorberen eindeloos te herhalen. Hierdoor raakt het papier volledig verzadigd. Zo ontstaat een matte ondoorzichtige textuur. Kleurnuances en de gelaagdheid zorgen voor een intrigerende diepte in het werk.


woonplaats
Leur
gemeente
Wijchen
website
www.lenyvanelk.nl
opleiding
Hogeschool voor de kunsten, Utrecht
tentoonstellingen|opdrachten|projecten
2009 - Museumkasteel, Wijchen
2010 - Notre Dame des Arts, Ubbergen


overige werkzaamheden
docent