inloggen
werkgebieden: tekenen | schilderen
meer over Anne Semler
Anne Semler
terug naar de lijst
De fascinatie die Anne Semler voor dieren en natuur in het algemeen heeft is zo sterk dat deze onderwerpen in feite al heel lang de inhoud van haar werk "dicteren" . Zij kan met eindeloos geduld een situatie op verschillende manieren uitwerken die een persoonlijke visie en betrokkenheid verraden, maar die gedoceerd in het werk aan het licht komen. De "taferelen" lijken dikwijls sprookjesachtig en soms lieflijk maar dat is vermoedelijk schijn. Het kunnen evengoed uitgekristalliseerde narratieve geschiedenissen zijn die een geheim bevatten waarover je kunt speculeren. Het zijn literaire werken die in hun helderheid ook delicaat en sensibel zijn. Die sprookjesachtige sfeer is in een aantal werken niet ver weg, al liggen er ook hardere gegevens op de loer. Het is niet altijd vrijheid en feest in de bossen van de geest. Er wordt niet met een fors gebaar iets over de angsten, de veranderingen de hardheid van de natuur, het landschap en de dieren, duidelijk gemaakt. Veeleer wordt er op een subtiele en liefdevolle wijze een situatie getekend die helder is, soms bijna illustratief, maar waarin alle overbodigheden lijken geëlimineerd.
Oppervlakkig gezien is haar werk ook de illustratie van een idee, maar in de uitvoering en de techniek kun je zien dat het om meer gaat. Er moet iets worden veroverd en er moet een bepaalde weerstand in het werk komen. Soms aangegeven in vlekken, in kleurtoevoegingen in iets weerbarstigs in elk geval. Tegelijk hebben de tekeningen en schilderijen een mooie esthetische kant. De heldere lijnvoering, de uitgekiende compositie maken dat het erg aangenaam kijken is. De werken lijken beelden te zijn die zich moeten thuis voelen in Anne Semler's verlangen naar het andere en het hogere. En de " plaatsen "
waar het beeld vandaan lijkt te komen zijn de magie, de mystiek. de geest, de herinnering en het hart. Zij scheppen een bewuszijn over de diepere lagen in ons mens.

Arno Kramer


woonplaats
Lochem
gemeente
Lochem
website
www.annesemler.nl
opleiding
Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem