inloggen
werkgebieden: schilderen
meer over Birgit Tax
Birgit Tax
terug naar de lijst
De schilderijen van Birgit Tax ontstaan uit haar voorliefde voor architectuur.
Zij geeft gebouwen (met name uit mediterrane landen) vanuit een verassend perspectief weer en het schildersgebaar is daarbij in alle streken en vegen herkenbaar. De beelden maken zich gedeeltelijk los van hun geografische afkomst en komen samen in een realiteit die alleen in het schilderij bestaat.
Door het weergeven van licht, structuur en textuur worden de gebouwen levendig en deze manier van kijken leidt tot een op de inhoud gerichte onderzoekende manier van schilderen. Bv. hoe krijg je een groot oppervlak spannend, levendig en tastbaar, hoe plaats je een gebouw of gedeelte ervan compositorisch interessant op het schildersdoek, contrasten in kleur en licht.
Al deze elementen samen werken ook ruimtelijk op het plattevalke en vooral door de concentratie op licht ontstaat er een schilderkunstige ruimte die veel sterker is dan wanneer zij zich alleen op het perspectief zou richten. Want uiteindelijk wordt het van origine fotografische beeld, een verfbeeld met eigen ruimte en ordening. En hier ligt weer de verwantschap met de architectuur! De combinatie kunstenaar en interieurontwerper ligt dan ook voor de hand. In haar ontwerpen spelen eveneens licht, ruimte en kleur een grote rol waarbij de harmonische sfeer bewust net over de rand uit balans wordt gebracht zodat net als haar schilderijen de architectuur levendig en
compositorisch spannend blijft.


woonplaats
nijmegen
gemeente
Nijmegen
website
www.birgittax.com
opleiding
ArtEZ Academie voor beeldende kunsten - Arnhem
tentoonstellingen|opdrachten|projecten
permanent werk bij Ateliers Kunstwerk piersonstraat 75-77 Nijmegen
tentoonstellingen diverse binnen en buitenland


overige activiteiten
interieurontwerper ( vakdipoma's binnenhuisarchitectuur, projectarchitectuur en bouwkunde )
ontwerpburo Tax&de Ruiter
docent projectarchitectuur


overige werkzaamheden
docent