inloggen
werkgebieden: schilderen
meer over Hjalmar Riemersma
Hjalmar Riemersma
terug naar de lijst
De diversiteit van de Alpen van Zwitserland en de archetypische elementen die kenmerkend zijn voor dit bergachtige gebied hebben een grote aantrekkingskracht op de beeldend kunstenaar en schilder Hjalmar Riemersma.
Jaarlijks reist hij af naar Zwitserland om deze bergcultuur te bestuderen en nieuwe ideeën op te doen. Zijn onderzoek naar motieven heeft zich de afgelopen vier jaar vooral in de breedte ontwikkeld. Hij is zich steeds meer gaan interesseren voor verschillende archetypische elementen, die voorkomen in de bergen. deze archetypen als de steenbok, treinen, kleine vliegtuigen en oude houten huizen, zijn terugkerende onderwerpen. De archetypen functioneren als een katalysator waar omheen hij zijn persoonlijke beleving van de bergen opbouwt. Ze geven schaal en identiteit aan het landschap waar ze een symbiose mee vormen. Deze bergachtige omgeving wordt weer gegeven in composities als het voetgangers-,vogelvlucht-kikvorsperpectief waarin de ervaring van het geschilderde landschap word versterkt. In dit proces experimenteert hij met verschillende, formaten die als een kader een uitsnede maken van zijn imaginaire bergwereld.
Het uitgesproken licht en coloriet dat ontstaat door het coulissen landschap van de bergen, is een leidraad tijdens het schilderproces. Door te werken met verschillende kleuren en dikke lagen olieverf wordt gezocht naar de juiste 'huid' en toon op het doek. Ook maakt hij verschillende series met nacht landschappen naar aanleiding van de kleurschakeringen en ruimte beleving die de bergen 's nachts laten zien. Deze werken bestaan veelal uit een monochromie van blauwe en groene kleuren, en laten een feeërieke bergwereld zien waarin de archetypen het middelpunt vormen.
Het spanningsveld tussen het uitgesproken schilderproces en zijn persoonlijke fascinatie voor de bergcultuur ziet hij als het belangrijkste kenmerk van zijn beeldend kunstenaarschap.


woonplaats
Arnhem
gemeente
Arnhem
website
www.hjalmarriemersma.nl
opleiding
CABK Constantijn Huygens, Kampen
overige werkzaamheden
commissielid
downloads:
CVHjalmarRiemersma.doc